Bij een te sterke afwijking is er onvoldoende oplossend vermogen.
Oplossend VermogenRond 1960 had de grootste telescoop op aarde een scheidend vermogen van 1 boogseconde. Het resultaat is dat ook bij een vergrotingsfactor van meer dan 10x geen statief nodig is. In het algemeen geldt dat verrekijkers met een vergrotingsfactor van meer dan 10x niet gedurende lange tijd moeten worden gebruikt. Richt de kijker op een muur, stel scherp op een eenvoudig voorwerp en controleer of u alles eromheen scherp kunt zien. Gewoonlijk projecteert het netvlies beelden zonder afwijkingen. Soms lijkt het of de loodrechte lijnen van de ramen of de bakstenen in een gebouw bij de rand van de lens zijn verdraaid. Als u vogels kijkt, moet u de verrekijker steeds met zich mee dragen.

Als u gedurende langere tijd vage beelden bewust probeert te negeren, kunt u moe worden en zelfs ziek. Als u vage beelden ziet, proberen de hersenen deze te negeren. Het nadeel daarvan is echter dat dergelijke kijkers groot en zwaar zijn. Geinstalleerd in 3 seconden, eenvoudig weer te verwijderen. De enige manier om hierin verbetering te brengen is met behulp van een goede verrekijker. Statieven zijn echter in sommige gevallen onhandig en kunnen niet overal worden gebruikt.

Dit hangt samen met de turbulentie van de atmosfeer. Dit is het beeld dat u door de verrekijker ziet en dat wordt gemeten vanaf het midden van de objectieflens. De diameter, gemeten in millimeters, wordt de pupilopening genoemd. Groot beeldveld met overal een superieure beeldkwaliteit. In 1990 wordt Nelson Mandela vrijgelaten na 27 jaar gevangenschap op Robbeneilend.