Hierbij is namelijk het schijnbaar vermogen gelijk aan het werkelijk vermogen.
Schijnbaar VermogenHet kan worden bepaald uit een eenvoudige meting van spanning en stroom. Het mooiste is om de arbeidsfactor op 1 te krijgen. Hierdoor kan de apparatuur dus overbelast worden en verbranden met alle gevolgen van dien. Men moet na het aansluiten van de batterij deze eerst inregelen. Als men ook andere belastingen eraan hangt die geen blindstroom hebben,zal namelijk de arbeidsfactor groter worden omdat dan de schijnbare stroom groter wordt maar de blindstroom gelijk blijft.

Wanneer een condensator van het net wordt afgeschakeld kan deze nog lange tijd geladen blijven. Wanneer echter de condensatorstroom groter is dan de blindstroom die men probeert te reduceren,dan spreekt men van overcompensatie. Deze is traploos instelbaar van ongeveer 0,05 tot en met 1,5. Verderop in dit verslag zal ik de ontlaadweerstanden en schakelapparatuur bespreken. Ja, er bestaan een eenfase inductie motor die werkt zonder condensator. Indien de arbeidsfactor inderdaad 1 is,dan spreekt men van volledige compensatie. Verder komt het voordeel van het niet gelijktijdig ingeschakeld zijn van de belastingen. Bij individuele compensatie wordt de condensator rechtstreeks op de belasting aangesloten.

Dit is niet alleen een besparing op de toevoerleiding die minder dik hoeft te zijn,maar men kan ook de ontlaadweerstanden en schakelapparatuur besparen. Het is zelfs zo dat de warmteverliezen omgekeerd evenredig zijn met het kwadraat van de arbeidsfactor. In de condensator moet een sperinrichting zitten voor toonfrequente signalen. De installatie schakelt volautomatisch bij en af in zes trappen van elk 25 kVAr,door middel van een electronische blindwattregelaar.