Ik ben nu bezig met mijn eindscriptie over de bedrijfsovername.
Bedrijfsovername AgrarischIk ben nu bezig met mijn eindscriptie over de bedrijfsovername. Voedselzekerheid geen prioriteit mee? Ik dacht het wel. Op het moment stellen jonge boeren de bedrijfsovername uit. De markt van het biologische voedsel raakt verzadigd en gangbare boeren doen telkens vaker een stapje richting het biologische boeren, dit komt veelal door de wensen van de consument, deze wil graag een goed milieu voor de dieren. De bedrijfsovername wordt bij schaalvergroting financieel moeilijker en vaak uitgesteld en heeft ernstige psychische en sociale gevolgen voor jong en oud. Als je goed kijkt hebben we hier dus evengoed een plan-economie, compleet met Centraal Plan Bureau. Ik kijk naar de oorzaken van de stagnatie van het aantal bedrijfsovernames. Lenen van familieNa bedrijfsovername kan de ouder ervoor kiezen om het geld in het bedrijf te laten zitten. Wat jij wil is gewoon oirdinaire subsidie voor die bedrijven, zeg dat dan ook gewoon.

Hoogste tijd om in te grijpen en de schade voor mens, bedrijf en platteland op te nemen. De sociale gevolgen en de armoede worden tot nu toe angstvallig vermeden. Het is natuurlijk een zaak van jarenlang landbouwbeleid van schaalvergroting, overproductie, enorme export dat grote boeren groeien ten koste van kleine en middelgrote bedrijven. Als je een cursus marketing gaat volgen ben ik bereid weer met jou in discussie te gaan. De vraag is waarom de boer en tuinder die een basisproduct op de markt brengt niet profiteert van de toegevoegde waarde van het Nederlandse agrocomplex van 42 miljard euro.

Dat de sterkste bedrijven overleven is een goede zaak, dat is altijd al zo geweest en dat is in elke sector van het bedrijfsleven zo. Dan schieten er nog minder melkveehouders over in Nederland. Voor vrije producten zou een veel hogere prijs natuurlijk de productie enorm opzwepen. De Romeinen wisten het volk met ? brood en spelen? al rustig te houden. En de stoppers met een steeds dikkere geldbuidel maar lachen zeker?. Voedsel is niet meer dan een ordinair marktproduct geworden. Het is een kwestie van vraag en aanbod en daar moeten agrari?rs in de toekomst nog meer aan werken. De Partij voor de Dieren moet duidelijk stelling nemen tegen gewelddadig dierenactivisme.

Eigen vermogenHet eigen vermogen van de opvolger kan zijn opgebouwd door het maatschapsaandeel, of door tegoed geschreven loon. Zelf ben ik jaren melkveehouder geweest, nu heb ik alleen jongvee, en ondanks dat ik niet tot de grotere behoorde heb ik altijd goed verdiend. Het verlies van inkomen, werkgelegenheid en eigen erf heeft een enorme impact. Tijd voor een adequaat landbouwbeleid met uitvoerende maatregelen en oplossingen door overheid en politiek tot behoud van onze boerenstand en een leefbaar platteland. Bedrijfsopvolging betekent beŽindiging van de maatschap. Als je daar niet voor bent moet je zelf geen bedrijf willen hebben maar in loondienst gaan. Dat het slecht gaat met veel europese landbouwers vind ik ook erg.

Daarnaast de druk op sociale en andere voorzieningen die in onze verzorgingstaat verder worden afgebroken en waarvan de premies meer voor eigen rekening komen. Veelverdieners profiteren daar echter wel van in tegenstelling tot de armen. Schaal vergroting hebben we al sinds de 2e wereldoorlog en het zou een ramp zijn als het gemiddelde bedrijf sinds die tijd niet drastisch was gegroeid. Een nadeel voor de ouders is, dat zij afhankelijk zijn van het boeren van de opvolger. Ik weet als geen ander wat er speelt in het werkgebied. Uw bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. Voedsel is een machtig wapen en helaas meer dan ooit handelswaar.