Ook arme gezinnen vinden hun weg naar de gezondheidszorg.
Financiering GezondheidszorgOok arme gezinnen vinden hun weg naar de gezondheidszorg. Wie dus vast zorgbijbelteksten op kan dreunen, die zit snor. Personeelsnormen verlagen en toch dezelfde financiering garanderen is geen oplossing om het nijpend begrotingstekort op te vangen. Als je dan zoals een minister wanhopigen bestempelt als 'hufters', zit Nederland net als Afghanistan ineens vol terroristen. Ik ben er van overtuigd dat u het voor minder niet doet. Nu is ze veranderd in een rondrennend vergaderdiertje. Je hebt echter wel kritiekloos achternahollen en kritisch respect. Dat ligt niet direct aan de VIG-opleiding hoor, maar aan instellingen die om geld te besparen een eenmaal getekende vaardigheid meteen inplannen. Dingen die nooit lukken vallen zonder regels onder 'overmacht'.

Leuke beestjes maar als je ze verwent, bijten ze zo je hand af. Voor vele jaren was dit afdelingshoofd een aardige, vlotte kritische verpleegkundige. De dominee-managers hameren nu zowel Ons Beleid als Het Landelijke Beleid via memo's en notities op prikborden. En dit werd vooral gesteund in protestants Christelijke kring de Lutherse kerk was hofleverancier van bloedfanatieke Nazi's. En raak ook gefrustreerd als aardige mensen doen alsof ze studeren voor immuun voor kritiek zijnd Marsmannetje of Marsvrouwtje of is dat nou juist bestuursKUNDE. Nieuw hoofd nieuwe regels, en die glijden daarna ook nog af. Welzijnszorg en voor de door hen gevoerde campagne.

In Vlaanderen worden sedert anderhalf jaar ook kwalitatieve elementen in rekening gebracht bij de controle op het naleven van de erkenningcriteria. Maar gewoonlijk ben ik voor iedereen open en goedlachs. De 100 mij bekende grootschalige roergangers lieten het stuk voor stuk afweten. Het goedwillende middenkader is vooral bezig met overleven. Een onderscheidend, concurrerend vermogen in de zorg is transparantie. En als je ballast in een zorginstelling verstoort gaat deze ballast wild bewegen.

Zulke notitieboekhouders met stropdas maken naast meters memo's wel 1 notitie per dag. Die heus aardige onderbetaalde en onzekere bevoorrechte jonkies met 3 kruisjes staan zonder je iets te vragen naast je het juiste artikel te lezen iets wat lijkt op een bijbel met kleurig kaft. Dat is prettiger voor de bewoners, maar ook voor het uitvoerend personeel. Het afdelingshoofd rent rond van vergadering naar vergadering, tussendoor telefonerend. Ik richt me niet meer op 'managers in de grote schaal zorg', dat is als je champagne laten oplebberen door regel-puppies.